Početnički fitness savjeti

Započnite s malim ciljevima

Najbolji način dostizanja velikog cilja je ako postavite sebi niz malih ciljeva. Prije nego se prijavite za maraton, možete otrčati nekoliko trka na 5 kilometara i polako povećavati udaljenost. Možete jednostavno početi s jednim kilometrom. Uvijek je dobro redovno bilježiti rezultate, sedmično ili mjesečno. Tako možete brže vidjeti napredak. Ovo je naravno figurativno postavljen cilj, bitno je ići malim koracima i ostvarivanjem kratkoročnih ciljeva doći do dugoročno zacrtanih rezultata, zar ne.

Raznolikost

Ako su vaši treninzi uvijek isti, prije ili kasnije će vam dosaditi. Vaši mišići se nakon šest do osam sedmica prilagođavaju uvijek istim opterećenjima. To znači da trošite manje kalorija i mišići se više ne izgrađuju. Isprobajte trening s različitim intervalima: jednu minutu trčite punim intenzitetom s viskom frekvencijom pulsa, jednu minutu laganim tempom  i tako naizmjenično. Dobro je kombinovati različite vrste treninga.

Savjet doktora prije svega

Ako se do sada niste bavili sportom, prije nego što započnete s treninzima, konsultujte vašek doktora. To se odnosi prije svega na muškarce starije od 45 i žene starije od 55 godina. Takođe sve osobe sa hroničnim bolestima koje uzimaju bilo kakvu terapiju treba da kosultuju doktora prije početka vježbanja.

Nemojte pretjerivati

Ako do sada niste trenirali i započnete sa prebrzim tempom, postoji velika opasnost od povreda. Najbolje  početi vježbe laganim tempom, tri puta sedmično. Nakon određenog vremena polako možete produžiti vrijeme i intenzitet treninga.

Pravilna prehrana i tečnost

Za što uspješnije i vidljivije rezultate vježbanja važno je, prije svega, odabrati uravnoteženu ishranu. Prije treninga  dobro je unijeti ugljikohidrate u organizam jer su dobar izvor energije. Nakon dugog i napornog treninga potrebno je ponovno napuniti rezerve energije s mješavinom ugljikohidrata i proteina.Dva sata prije treninga trebali bi popiti najmanje dvije do tri čaše vode. Za vrijeme treninga preporučuje se jedna čaša vode svakih 20 minuta. I nakon treninga potrebno je još nešto popiti.Dnevni unos tečnosti mora biti optimalan kako bismo našem organizmu omogućili pravilno i neometano funcionisanje.

Pravilna tehnika i oprema

Bilo da trčite , dižete tegove ili radite bilo koju drugu vrstu vježbi  vrlo lako se možete povrijediti ako koristite pogrešnu tehniku. Nemojte misliti da pravilno trenirate ako osjećate bol. Ako ste u Fitness studiju gdje postoje i treneri, pitajte ih za savjet ili pogledajte video i pronađite trening partnera koji može pratiti vaš trening.Sortska oprema je obavezan i neizostavan sastavni dio treninga, posebno patike koje će vam isti olakšati  i pomoći u pravilnom izvođenju vježbi.

ZAHVALJUJEMO

NAŠIM PARTNERIMA

ZA VIŠE INFORMACIJA

KONTAKTIRAJTE NAŠ TIM

Biće nam drago da pokušamo odgovoriti na sva Vaša pitanja

Adresa:

Garsije Lorke 5, Banja Luka 78000

Telefon:

+38766300140

+38765637743

Radno vrijeme:

Pon-Pet 09.00 – 19.00
Subota 09.00 – 15.00

Drage mame,

Kako biste pristupili sajtu i imale sve potrebne informacije za vaš
oporavak i pravilan rast i razvoj vaše bebe molimo vas da popunite
sledeći upitnik. Svi traženi podaci koristiće se isključivo za potrebe kreiranja sadržaja sajta i kako bi se vama kao korisniku pružila adekvatna usluga. Privatnost navedenih podataka je zagarantovana.
JESTE LI SPREMNI?

KRENIMO VJEŽBATI!